رک و واحد اندازه گیری آن
ازعمومی ترین تجهیزات زیر ساخت شبکه های کامپیوتری، رک ها می باشند. رک محفظه فلزی است که جهت نگهداری و محافظت از تجهیزات مختلف شبکه مانند کابل، سوئیچ، پچ پنل، سرور، تجهیزات مخابراتی، ups و … مورد استفاده قرار می گیرد. یونیت (Unit) واحدی است که برای اندازه گیری رک بکار میرود به این صورت که هر يونيت ۵/۴۳ میلیمتر یعنی تقریباً حدود ۵ سانتی متر است. اندازه رک ها معمولاً بين 4U تا 47U است. ارتفاع، عمق و طول رک نیز با واحد اندازه گیری یونیت بیان می شود. چرخ های مناسب رک ها بسته به اندازه آن ها و همچنین محل قرار گیری رک از نظر محیطی و در نهایت محتویات و تجهیزات درون رک انتخاب و نصب می شوند.
انواع رک
متخصصین این حوزه معتقدند که باید رک را بر اساس نحوه قرار گیری و نصب آن تقسیم بندی کرد و ابعاد رک در این تقسیم بندی اهمیت ندارد. بر همین اساس رک به دو نوع 1 . رک ایستاده و 2 . رک دیواری تقسیم میشود. این دو نوع رک دارای کاربرد متفاوتی بوده و از سیستمهای مختلفی نیز در مقابل ضربه و فشار حافظت می کنند.
رک ایستاده
رک های ایستاده استاندارد معمولا محل قرارگیری دیتا سنتر ها هستند. این رک ها در زیر خود چرخ هایی برای جا به جایی دارند. سیستم های مرکزی که محافظت از آن ها برای شرکت ها و حتی موسسات مختلف بسیار اهمیت دارد را می توان داخل رک نگهداری نمود.
یکی از دلایل استفاده از رک های ایستاده یک جا کردن انواع سوئیچ، دیتا سنتر، مودم و رکمونت است که کنترل آن ها آسان تر می گردد.
این رک ها مجهز به 1 عدد فن ، 4 عدد چرخ ، 4 عدد پایه ثابت و یک بسته پیچ و و مهره می باشند .
می توان گفت که یکی از ویژگی غالب رک های ایستاده ورودی است که برای وارد نمودن و خارج نمودن انواع کابل ها ایجاد شده است که به طور معمول در بالا و پایین رک قرار می گیرد. باز شدن از چهار طرف از دیگر قابلیت های رک های ایستاده می باشد.
این رک ها در ارتفاع ۱۶ ، ۲۱ ، ۲۸ ، ۳۶ ، ۴۰ و ۴۴ یونیت و عمق ۶۰ ، ۸۰ ، ۱۰۰ سانتیمتر و بیشتر تولید میشوند . درهای آنها شیشهای یا تلقی فریم دار هستند.
در رکهای ایستاده معمولا یک فن قرار میگیرد اما این قابلیت وجود دارد که تا از حداکثر چهار فن در این رک ها استفاده شود. علاوه بر آن پاور ماژولهایی که در رک های ایستاده نصب میشوند به صورت ۹ پورت افقی خواهند بود و همچنین پاور ماژولهای عمودی نیز می توان در آن نصب نمود.
رکهای ایستاده خود به چند بخش تقسیم میشوند
رکهای شبکه و مخابراتی که تجهیزات مخابرات و شبکه داخل آن نگهداری می شوند.
رکهای سرور که سرور داخل آن قرار می گیرد و باید تحمل وزن بالا را داشته باشند.
رکهای دیتاسنتر رکهای با توان وزن بالا می باشند که بصورت مجموعه ای در یک اتاق کنار هم قرار میگیرند و از امنیت بالایی برخودارند .
چرخ رک
چرخ رک یکی از تجهیزات ضروری برای هر رک شبکه است که به منظور تسهیل جابجایی و چرخش رک ایستاده مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این محصول باعث می شود تا چرخاندن رک در فضاهای محدود و تنگِ دیتاسنتر و شبکه به راحتی صورت گیرد. چرخ ها در دو نوع قفل دار و بدون قفل (ساده) تولید می شود که در نوع قفل دار می توان چرخ ها و در نتیجه رک را در یک مکان ثابت کرد. بدنه این چرخ فلزی است و از کیفیت ساخت بالایی برخوردار است، همچنین میتواند وزن بالایی را تحمل کند. ارزش و قیمت چرخ ها بر اساس قفل دار بودن یا نبودن و کیفیت ساخت آن مشخص می شود اما تفاوت زیادی بین انواع قفل دار و بدون قفل آن وجود ندارد.